kajar@galffytuzep.hu +36 30/891 3844 8164 Balatonfőkajár, Vásártér 819/4. Ajánlatkérés
hu en
Menü

Kutatás-fejlesztés

Korszerű megoldásokkal a fejlődés szolgálatában

Új szemlélet

A vállalkozás ügyvezetője 2015. február óta Krisztián István, aki 20 éven keresztül több élelmiszeripari nagyvállalat vezetésében tevékenykedett. Számos kiemelt, 100 millió euro nagyságrendű projekt és zöldmezős beruházás tervezésében és kivitelezésében vett részt az elmúlt 10 évben a mezőgazdasági alapanyagok feldolgozása és a keményítő- és édesítőszer gyártás területén.

 

Meglévő tapasztalatait hasznosítva, a Gálffy és Társa Kft. beindította a kutatás-fejlesztési tevékenységét, alapvetően mezőgazdasági alapanyagok, gyógynövények feldolgozási technológia fejlesztése területén.

 

Célkeresztben a versenyképesség

Az európai gyógynövény feldolgozás felfutása kiváló alternatívát jelenthet a kis- és közepes mezőgazdasági termelőknek, akik nagyobb területen tudják kiváltani értékesebb és nagyobb bevételt hozó növényekkel a jelenlegi egysíkú, búza-kukorica-napraforgó-repce haszonnövényekre alapuló és a talajt hosszabb távon kimerítő termelésüket.

 

Emellett képesek lehetnek termelésük egy részének saját feldolgozásával nagyobb hozzáadott értékű termékek előállítására és új piacokon való megjelenésre. Ezzel csökkenthetik függőséget a gabona felvásárló iparágtól, mely Európában és hazánkban is jelentős koncentráción ment keresztül az utóbbi két évtizedben. A haszonnövény felvásárlók nagy mennyiségeket vesznek fel és túlzottan erős alkupozícióik révén erősen leszorítják a felvásárlási árakat, mellyel szemben a kis agrártermelők tehetetlenek.

 

Környezetvédelem és fenntarthatóság

A környezetvédelmi hatások is jelentősek, az egysíkú nagyüzemi termelést csak hatalmas volumenű műtrágya- és vegyszer használattal lehet fenntartani, melynek az egészségre gyakorolt rendkívül káros negatív hatásai egyre szélesebb körben válnak ismertté napjainkban. Emellett az egysíkú nagyüzemi termelés az utóbbi két évtizedben erősen függővé vált a génmodifikált vetőmagot gyártó iparágtól, melynek hosszú távú egészségügyi hatása tudományosan tisztázatlan, független környezetvédők (Greenpeace) szerint rendkívül veszélyes.

 

Infrastruktúra

A gyártástechnológia kialakítására egy minta üzemet tervezünk létrehozni, ahol a különböző növényfajtákkal a kísérleti gyártásokat el tudjuk végezni, illetve az új technológiai berendezéseket és folyamatokat ki tudjuk kísérletezni. A Gálffy és Társa Kft. az új kenesei telephelyén a meglévő üzemcsarnokok alkalmassá tehetők a minta üzem berendezéseinek befogadására és a kísérletek elvégzésére.

 

Megfelelő méretű energia- és közmű hálózati kapcsolódási pontok megvannak (villamos energia, földgáz, víz, csatorna, sűrített levegő). Logisztikai szempontból is alkalmas a telephely, főútvonal mellett fekszik, raktárakkal és rakodó- és árumozgató gépekkel megfelelően ellátott.

 

Emellett a régió közel van Fejér megyéhez, mely az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági potenciállal rendelkező területe.

 

Kérdése merült kutatás-fejlesztés tevékenységünkkel kapcsolatban?